Katmer: Ardahan’da yapılan katmer, birçok yörede katmer ismiyle bilinen yemeklerden farklılaşır. Diğer yörelerde gözleme benzeri ya da tatlı olarak sunulan katmerden farklı olarak, genellikle tepside sade börek benzeri şekilde el açması yufkalar ile yapılır.
Feselli (Kete): Ardahan yöresinde yaşayan kadınların ustalık göstergesi olan bir hamur işi çeşididir kete. Tek yufkanın tereyağı ile kat kat yağlanıp tekrar oklava ile açılmasıyla hazırlanır. Kete sade olabileceği gibi içine un kavrularak hazırlanabilir.
Hıngel: Birçok yörede mantı olarak bilinen hıngel Ardahan’lıların vazgeçemediği kalabalık sofraların gözdesi olan bir hamur işidir. Ardahan hıngelini diğer mantılardan ayıran özelliklerin başında kıyma yerine küçük kuşbaşı et ile hazırlanıyor olması gelir. İçerisinde bulunan etlerin pişme kolaylığı için hazırlanan hıngeller biraz daha büyük olur ve bir kulağı açık bırakılarak içine su dolması sağlanır. Hıngel kırmızı et ile yapılabileceği gibi, yörenin meşhur kazı ve peyniri ile yapılan çeşitleri de vardır.
Yaprak Mantı: Yufka halinde açılan hamurun küçük kareler olarak kesilmesiyle hazırlanan mantı, suda haşlandıktan sonra üzerine yörenin en meşhur peyniri olan deri peyniri veya yoğurt eklenir ve tereyağ ile ikram edilir.
Bişi: Mayalı hamurun kızgın yağda kızartılması ile hazırlanan bir hamur işidir. Deri peynir veya pekmezin katık yapılarak yendiği bu lezzetin yanında çay vazgeçilmezdir.
Mafiş: Bişiye benzer olarak hazırlanan bu yemeğin bişiden ayrılan en önemli özelliği daha küçük porsiyonlar halinde hazırlanıyor olmasıdır.
Pancar Aşı: Dört bir yanı çayırlarla ve çeşitli otlarla ve çiçeklerle bezeli Ardahan’ın önemli bitkilerinden biridir pancar. Yeşil bir bitki olan pancar deri peyniri ve tereyağı ile hazırlanan şifalı ve lezzetli bir yemektir.
Cincar Aşı: Isırgan otu olarak bilinen bitki Ardahan yöresinde cincar olarak adlandırılır. Şifası herkesçe bilinen bu otla hazırlanan yemek yörede en çok tercih edilen ve sevilen çorbalardandır.
Gevrek: Ardahan’da beslenen ve yüzlerce çeşit ot ve çiçekle beslenen ineklerin sütlerinden elde edilen kaymak ile yapılan bir hamur işi çeşididir. Kaymağın kattığı lezzet gevreği tat olarak apayrı bir noktaya taşır. Yufka veya poğaça formlarında yapılarak ikram edilir.
Kuymak: Kaymak ve mısır unu ile yapılan bu yemek kaymağın kattığı tat ile diğer yörelerde yapılan kuymaktan farklılaşır.
Haşıl: Mısır unu ve bulgur ile yapılan bu yemek pekmez ile ikram edilir. Doyurucu bir yemek olma özelliğinde olan bu yemek pekmez ile farklı bir lezzete ulaşır.
Cadi: Mısır unu ekmeğinin Ardahan’a özgü ismidir. Ardahan’lılar tarafından sevilen bir lezzettir.
Kazlı Bulgur Pilavı: Ardahan denilince ilk akla gelen lezzetlerden biridir kaz. Yolu Ardahan’a düşenlerin mutlaka tatması gereken bir lezzettir. Ardahan’ın doğal ortamında yetişen kazlar, kış ayları gelmeden yağan kar ile yağ oranı artar. Ardahan kazını lezzetli yapan ve diğer yörelerde yetişen kazlardan ayıran özellikleri hem kazların kar görmesi hem de bölgedeki çayırlarda bulunan çok çeşitli otlarla beslenmesidir. Kaz, kazın suyuyla hazırlanan bulgur pilavı ile ikram edilir.